top of page

Blog

  • Foto van schrijverTer Heide

Bewoner in de kijker: “Dirk is een echte sfeermaker in de leefgroep”

Bijgewerkt op: 22 jul. 2020


Man met een beperking staat in een boomgaard in het zonnetje

In elke woonbuurt is er wel een bewoner die iedereen kent. In ’t Brikhof is die BB (Bekende Bewoner) niemand minder dan Dirk. Als een van de eerste bewoners van Ter Heide is hij niet enkel het geheugen van de leefgroep, maar kan hij je ook nog precies vertellen wie er in zijn eerste leefgroep werkte of met welke bewoners hij opstartte in Ter Heide. Indrukwekkend, als je weet dat hij als kleuter in de toenmalige ‘T2’ in Genk startte. Jaren later verhuisde hij naar Brik 5, waar hij zich nu op zijn 53ste nog even goed amuseert als in zijn beginjaren.


Boezemvrienden


Ik ken Dirk intussen al jaren als een lieve, emotionele man die erg meeleeft met anderen, maar van tijd tot tijd ook graag de plaaggeest uithangt. In Ter Heide heeft hij echt zijn 2de thuis gevonden. Samen met bewoners Patrick en Ivo heeft hij een heel parcours afgelegd in Ter Heide. Met zijn drietjes verbleven ze van jongs af aan steeds in dezelfde leefgroepen. Het zijn dan ook echt boezemvrienden. Je kan ze bijna broers noemen. Als 29-jarige verhuisde Dirk met zijn kameraden van Huis 41 naar Brik 5. Hier voelen ze zich zeer gelukkig samen.


Dirk is een echte sfeermaker en een geboren podiumbeest

Favoriete bezigheden


Bewoner van Ter Heide is aan het koken en draagt een koksoutfit

Dirk kan ons heel goed duidelijk maken welke activiteiten hij graag doet en welke niet. Als hij de keuze krijgt tussen enkele opties, weet hij altijd precies welke hij moet kiezen. Knutselen doet hij bijvoorbeeld niet zo graag. Dat is niet echt zijn ding. Wandelen, zingen en televisie kijken zijn daarentegen zijn favoriete bezigheden in de leefgroep. Ook tijdens kookactiviteiten kan hij zich helemaal uitleven. Je ziet hem dan steeds in zijn koksmuts en -outfit met veel plezier pannenkoeken bakken, een taart versieren … Wanneer we in de leefgroep koken, helpt hij steeds met veel enthousiasme.


Met zingen kan Dirk zich echt uitleven. Hij laat ons in de leefgroep graag genieten van zijn muzikaal talent, alleen of samen met zijn vrienden. Op feestjes is hij een echte sfeermaker. Is er iemand jarig? Dan zal hij spontaan beginnen zingen voor de jarige. 2 jaar geleden won hij tijdens Micromix zelfs een prijs voor zijn optreden. Als echt podiumbeest was dat een mooie erkenning voor hem.


Sociaal leven


Dirk is in Brik 5 een figuur waar zijn medebewoners naar opkijken. Hij is ook erg begaan met de bewoners van zijn leefgroep en van de andere huizen in de campus. Als iemand ziek of jarig is, is hij daarvan steeds op de hoogte en zal hij ons dat altijd komen vertellen. Hij is bovendien een zeer attente man en vraagt geregeld aan het personeel hoe het met ons gaat, hoe de kinderen het maken, hoe het gaat in de liefde … Soms durft hij ons wel eens plagen, net zoals het personeel van de andere leefgroepen. Maar zelf geplaagd worden vindt hij dan weer minder fijn.


Niet enkel in Ter Heide, maar ook buiten de leefgroep heeft Dirk een goed gevuld sociaal leven met een uitgebreid sociaal netwerk. Wanneer hij in de weekends naar huis gaat, is hij altijd in gezelschap van familie en vrienden. Hij gaat dan ook graag een pintje drinken met zijn maten. Ook op sportief vlak heeft hij grote ambities. In het weekend gaat hij regelmatig boogschieten. Het hoeft je dan ook niet te verbazen dat Dirk al een paar keer heeft meegedaan aan de Nationale Spelen van Special Olympics Belgium om zich van zijn sportiefste kant te tonen. Daar traint hij samen met enkele andere bewoners van ’t Brikhof doorheen het jaar ook voor met de kinesisten van Ter Heide.


Afgelopen weekend kon Dirk voor het eerst in lange tijd terug genieten van een warm weerzien met zijn familie

Een hechte band


Dirk wordt thuis omringd door een zeer warme familie. Met 4 broers, schoonzussen en vele nichtjes heeft hij altijd veel plezier als hij in de weekends naar huis gaat. Een van zijn broers komt Dirk meestal ophalen in de leefgroep op vrijdagnamiddag. Op maandagvoormiddag keert Dirk weer terug naar Brik 5 met de nodige verhalen van thuis. De afgelopen jaren is hij verschillende keren nonkel geworden, voor hem telkens een bijzondere gebeurtenis waar hij zeer trots over vertelt in de leefgroep.


Ook met zijn mama heeft hij een hechte band. De afgelopen weken was zijn grootste bekommernis dan ook dat hij door de coronacrisis niet naar huis kon om voor haar te zorgen. Dat doet hij anders heel goed en met veel toewijding. Gelukkig kon hij afgelopen weekend terug een paar dagen naar huis voor een warm weerzien.


Enkele dagen op voorhand kreeg hij het goede nieuws te horen van ons. Na elke vergadering komen de bewoners ons vragen waar we over vergaderd hebben. Vorige week konden we hen vertellen dat ze dat weekend weer voor een paar dagen naar huis konden gaan. Het was niet voor iedereen gemakkelijk om te begrijpen dat dat het weekend erna niet opnieuw kon. 1 weekend wel en dan 3 niet is niet wat ze gewoon zijn, maar Dirk keek er wel heel erg naar uit. Hij was verheugd om zijn mama terug te kunnen zien. Het werd niet zijn gewoonlijke weekendje thuis, want een pintje drinken op café was er nog niet bij. Gelukkig kon hij wel genieten van al het lekkere eten en het gezellig samenzijn met zijn familie. Voor dat pintje werd ook gezorgd binnen een veilige bubbel.


Wensen en noden


Bewoner Dirk zit in een zetel met een pintje in de ene hand en kom met kaasblokjes in de andere hand

Een tijdje geleden heb ik met Dirk een goed gesprek gehad over zijn noden en de dingen die hij nog graag zou doen. Het is belangrijk om hier als zijn begeleider samen met de leefgroep zo goed mogelijk op in te kunnen spelen. Voor mij was het heel aangenaam om dit samen met hem te kunnen doen. Natuurlijk zorgde ik ervoor dat de vragen waren aangepast aan zijn niveau, zodat hij goed begreep wat ik precies bedoelde. Als echte levensgenieter gaf hij aan dat hij graag nog eens lekker wil gaan eten, op bezoek kunnen gaan bij zijn vrienden, een pintje drinken …


Om aan zijn noden tegemoet te komen, proberen we vooral zijn sociale contacten te onderhouden, hem te laten genieten van leuke (of lekkere) activiteiten en hem voldoende rust te bieden. Brik 5 is altijd een actieve groep geweest met mobiele bewoners die houden van plezier maken. Intussen worden onze mannen al wat ouder en is het belangrijk om ons hieraan aan te passen.


Elke bewoner helpt mee volgens zijn eigen mogelijkheden. Zo kunnen ze iets betekenen voor elkaar en de leefgroep

Rust en structuur


Als 50-plusser heeft Dirk dan ook behoefte aan de nodige rust en structuur. Zo is het voor hem belangrijk dat ‘s avonds VTM opstaat en de buitendeuren gesloten zijn. Hij gaat regelmatig controleren of dit wel het geval is en komt ons melden om de deuren te sluiten als dit nog niet gebeurde. Rond half 8 ’s morgens wordt hij gewekt en begint hij aan zijn ochtendtoilet op de tonen van een aangepaste cd. Deze cd legt hem precies uit wat hij moet doen, in welke volgorde en voor hoe lang. Voorheen was hij geregeld op recordtempo klaar en werd er al eens iets vergeten. Met de cd is het voor hem gemakkelijker om lang genoeg zijn tanden te poetsen, niet van tenen naar hoofd te werken maar andersom …


Als dat achter de rug is, gaat hij een kwartiertje fietsen op de hometrainer en nadien verder op bed luisteren naar muziek. Sinds vorige week mag hij ook een tijdelijke extra taak op zich nemen. Om half 9 staat hij samen met bewoner Ivo klaar om de schorten van het personeel naar het hoofdgebouw brengen. Daar worden ze gewassen en klaargemaakt om opnieuw te gebruiken. Hij zorgt er steeds voor dat hij stipt op tijd klaarstaat, want dit is iets dat hij graag doet. In de voormiddag staan er bovendien elke dag activiteiten op het programma: fietsen, wandelen, een busuitstap, de weekkranten rondbrengen in de buurt … De afgelopen tijd hebben we ons als leefgroep natuurlijk wel aangepast aan de maatregelen en zorgen we voor coronaveilige activiteiten op maat van onze mannen.


Krantjes rondbrengen doet Dirk wanneer het kan steeds met veel enthousiasme. Zo lang als ik mij kan herinneren staan onze bewoners van Brik 5 hier al voor in. In niet-coronatijden gaan we de krantjes halen in het depot. Deze worden daarop gesorteerd in de leefgroep en rondgebracht in de wijk door onze mannen. Voor hen is het een mooie activiteit die ze graag doen. Dirk is hier ook zeer gedreven in. Sommige buren zorgen af en toe zelfs voor een leuke verrassing. Als ze thuis zijn wanneer de bewoners hun ronde doen, verwennen ze hen al eens met een koekje of ander lekkers. Een mooi teken van appreciatie!


In de leefgroep helpt elke bewoner volgens zijn eigen mogelijkheden ook mee in het huishouden: de tafel dekken, de afwasmachine leegmaken, borstelen ... Om de 2 weken worden de dagelijkse taken afgewisseld. Zo kan iedereen zinvolle taken uitvoeren en iets betekenen voor zijn medebewoners en de leefgroep. Tussendoor hebben de bewoners in Brik 5 ook vrije momenten, iets waar Dirk graag gebruikt van maakt om op zijn kamer naar muziek te luisteren met zijn vrienden. Dirk heeft bovendien de privileges om een eigen tv op de kamer te hebben. Als iedereen slaapt, mag hij daar zijn programma’s verder uitkijken.


Mooie momenten


Dirk is een bewoner die veel sfeer brengt in de leefgroep. Bovendien heeft hij een enorm goed geheugen. Als het over vroeger gaat, is hij er steeds om ons te helpen herinneringen ophalen. Ik zou zijn opgewekte persoonlijkheid niet kunnen missen in de Brik 5. Ik hoop dat we samen nog vele mooie momenten mogen beleven.


 

Marie-Paule, leefgroepmedewerker Brik 5


 

Ben je op zoek naar meer verhalen over de bewoners van Ter Heide? Lees er meer over in onze bewonersverhalen.


Wil je weten hoe Ter Heide jou kan helpen in de zorg en ondersteuning van jouw kind/familielid? Contacteer ons vrijblijvend en wij maken graag tijd om jouw vragen te beantwoorden.

コメント


bottom of page