top of page
Vrijwilligers fietsen met bewoners met een beperking

Vrijwilligers

Wist je dat Ter Heide kan rekenen op 250 enthousiaste vrijwilligers? Vrijwilligers nemen een bijzondere plaats in onze organisatie in. Hun inzet is onmisbaar. Wij zijn altijd op zoek naar mensen die hun passie en hun talent willen verbinden aan onze droom. Vrijwilligersactiviteiten worden dan ook zeer breed bekeken: rolstoelfietsen (met elektrische hulpmotor), helpen bij eetmomenten, ... Maar ook activiteiten zoals tuinwerk, verfwerk, hulp in het huishouden, ondersteuning bij evenementen...

Vrijwilligers gezocht

Vrijwilligers gezocht!

Ben je op zoek naar een zinvolle tijdsbesteding waarbij je je kan inzetten voor een bijzondere groep mensen? Dan is vrijwilligerswerk binnen Ter Heide beslist iets voor jou! We vertrekken hierbij steeds vanuit jouw interesses en talenten. Wil je graag een keer per maand komen fietsen? Of vlieg je er meteen in en wil je regelmatig een handje helpen tijdens de activeringsmomenten van onze bewoners? Laat ons zeker weten waar jouw interesses liggen; je bent van harte welkom in Ter Heide. Als je vrijwilliger wil worden in Ter Heide, bekijken we steeds samen met jou welke momenten voor jou het best passen en welke leefgroep het best matcht met jouw persoon.

Kom je graag eerst kennismaken voor je de knoop doorhakt? Dan ben je steeds welkom voor een vrijblijvend gesprek. Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem contact op met onze vrijwilligersverantwoordelijke.

Wat kunnen we jou bieden?

In Ter Heide ben je verzekerd tijdens de momenten dat je jouw taken als vrijwilliger uitoefent. Je kan ook steeds terecht bij de vrijwilligersverantwoordelijke van de campus waar je staat. Ter Heide wil niet enkel voor zijn bewoners een warme thuis zijn, maar ook voor iedereen die hen ondersteunt. Daarom vinden we het belangrijk dat jij je ook goed en welkom voelt als vrijwilliger. In de leefgroep maak je deel uit van een warme omgeving waar sociaal contact met onze medewerkers en bewoners en professionele begeleiding voorop staan. We organiseren ook jaarlijks per campus een gezellige activiteit samen met alle vrijwilligers. Als je op zoek bent naar een zinvolle invulling van je vrije momenten, is vrijwilligerswerk in Ter Heide zeker een aanrader, want de vriendschap en liefde die je van de bewoners terugkrijgt, is onbetaalbaar.

Wat kunnen we jou bieden
Vrijwilligers vertellen

Vrijwilligers vertellen

Vrijwilliger Miranda begeleidt enkele bewoners naar een dierenpark

Miranda

"Al enkele jaren had ik het idee om vrijwilligerswerk te doen, maar om de één of andere reden kwam het er nooit van. Ik dacht dat ik daar geen tijd voor had. Vier jaar geleden werd ik directeur van een kleine basisschool en was ik nog steeds op zoek naar een bezigheid waarbij ik ten dienste kon staan van anderen. Mijn dochter vertelde me toen dat Ter Heide altijd vrijwilligers kon gebruiken. Onmiddellijk heb ik de koe bij de horens gevat en me aangemeld als vrijwilliger. Vrij snel kon ik op woensdag enkele uren ingezet worden. Tijdens de grote vakantie stak ik een handje toe in dagcentrum ‘t Ven. De warmte waarmee de bewoners daar opgevangen en verzorgd worden, heeft me echt geraakt. De opvoeders gaan met de bewoners om alsof het hun eigen kinderen zijn. Er wordt enorm gedifferentieerd gewerkt, echt maatwerk met veel liefde gegeven. Ik voelde me daar thuis. Mijn taakjes beperkten zich tot helpen met spaghetti of pannenkoekendeeg maken, een handje toesteken bij het eetmoment, opruimen, maar ook een wandeling maken met de bewoners of een individuele activiteit begeleiden van één bewoner.

Sinds september 2018 ga ik op woensdagnamiddag ondersteunen in Huis 2. Daar heb ik mijn ogen open getrokken van de tomeloze inzet van de opvoeders. Het is een zware groep die veel verzorging nodig heeft en de individuele aanpak van het dagcentrum is in Huisje 2 niet weg te denken. Het heeft me wat moeite gekost om daar mijn plekje te vinden omdat ik dacht niet zo veel te kunnen betekenen voor deze bewoners. De opvoeders hebben me echter goed opgevangen. Regelmatig vind je me op woensdag ook met deze bewoners op het terrein voor een wandeling of een fietstochtje en af en toe spring ik wel eens met enkele kids op het luchtkussen. Het geeft me een enorme voldoening als hun oogjes fonkelen of als er een glimlach op hun snoetje verschijnt."

Vrijwilliger Jef zit samen met een bewoner van Ter Heide in een prieeltje na een fietstocht

Jef

"Vrijwilligerswerk doen in Ter Heide is voor mij een win-winsituatie. Ik kom er heel graag omdat de bewoners er ook plezier van hebben. Ik kom niet zomaar wandelen of fietsen, maar om een echte band met hen op te bouwen. In campus Zonhoven, waar ik als vrijwilliger ben ingeschakeld, ging ik een tijdje geleden wandelen met Werner. Je moet weten dat ik ook graag praat met de bewoners. Dat zijn geen diepzinnige gesprekken, maar het is leuk om verhalen met hen te delen. Werner en ik waren tijdens het stappen ook de hele tijd aan het babbelen. Op dat moment was hij ervan overtuigd dat hij wou trouwen met een van zijn opvoedsters en hij wou van alles weten: hoe dat allemaal in zijn werk ging, wie daarvoor zou betalen, of hij een kostuum moest dragen … Samen fantaseerden we hierover verder. Aan het einde van de wandeling en van ons gesprek glunderde hij helemaal en gaf hij mij een dikke knuffel. Daar doe ik het uiteindelijk voor: de blije gezichten en de appreciatie die je krijgt van de bewoners."

Vrijwilligers Guy en diane staan te midden van de bloesems lachend naast elkaar

Guy & Diane

"Sinds januari 2012 zijn wij de ‘vrijdagvrijwilligers’ in Ter Heide campus Tongeren. Elk in een andere leefgroep. Toen wij stopten met werken, wilden wij iets zinvol doen met onze tijd. Meewerken aan de kerstmusical in december 2011 gaf de aanzet. Sindsdien zijn we elke vrijdag van de partij.

Voor ons zijn het net die hele kleine activiteiten die zo mooi en waardevol zijn om samen met de bewoners te kunnen doen: ochtendgym, de stapclub, helpen eten geven, buitenshuis iets gaan drinken, fietsen, zwemmen, mee op daguitstap. Zij rekenen erop dat wij er elke vrijdag zijn!

Je moet er niet voor gestudeerd hebben, maar zet je hart en handen open en met ondersteuning van de leefgroepmedewerkers, word je een rijk mens. Er zijn met de bewoners in het NU, daar word je zelf ‘zen’ van en krijg je energie van terug! In de loop van de jaren is er een mooie band opgebouwd. Zonder woorden, maar hun gelaatsuitdrukking zegt echt alles!"

 Vrijwilliger Mia duwt de rolstoel van een jonge bewoner met een beperking

Mia

"Als vrijwilliger bezorg ik een uurtje meerwaarde aan de dagbeleving van een bewoner van Ter Heide. Als ik aanwezig ben, kan er één kind meer mee gaan wandelen of snoezelen. Je ziet ze zo genieten! Daar hou je alleen maar een goed gevoel aan over."

Vrijwilliger worden

Ik wil vrijwilliger worden

Voel jij het kriebelen om vrijwilliger te worden en iets te betekenen voor personen met een beperking? Vul dan onderstaand formulier in en onze vrijwilligersverantwoordelijke neemt zo snel mogelijk contact met jou op.

Ik wil vrijwilliger worden in campus (meerdere opties mogelijk)
Interesses (meerdere opties mogelijk)
bottom of page