top of page

Blog

  • Foto van schrijverTer Heide

Van medisch wonder tot levensgenieter pur sang: hoe bewoner Ludo iedereen blijft verbazen

Bijgewerkt op: 22 jul. 2020


Bewoner Ludo met zuurstoftank naast zijn zetel

Ludo kan je gerust het medisch wonder van Woning 40 noemen. In 1974 kwam hij in Ter Heide terecht op 15-jarige leeftijd. Hij begon in het voormalige MPI en verhuisde daarna naar woonbuurt Linde. Toen Woning 40 de deuren opende in 1993 was Ludo een van de eerste bewoners van deze nieuwe leefgroep. 27 jaar later kennen we hem als een lieve, vrolijke man van 61. Een grote verwezenlijking, als je weet dat dokters voorspelden dat hij zijn 30ste verjaardag nooit zou halen.


Medische problematiek


Ludo heeft bovenop zijn verstandelijke beperking en het syndroom van Down een ernstige hartafwijking. Sinds 10 à 15 jaar geleden heeft hij ook een zuurstoftekort, waardoor hij intussen continu van een zuurstoftank afhankelijk is. Zijn bloed wordt te dik, waardoor zijn hart het niet meer rondgepompt krijgt. Daarmee is zijn medische problematiek begonnen. Waar hij vroeger zo’n 10 uur per dag zuurstof kreeg, is dit nu bijna de klok rond, met uitzondering van eet- en verzorgingsmomenten en sommige activeringsmomenten. Om ervoor te zorgen dat hij toch nog deel kan nemen aan uitstappen en activiteiten, heeft hij een draagbare zuurstoftank die mee op stap kan.


Door zijn hartafwijking gaven dokters hem niet meer dan 30 jaar, maar begin februari vierde hij zijn 61ste verjaardag. Alhoewel Ludo’s bloedwaarden ook steeds meer achteruitgaan, blijft hij iedereen verbazen. Je zou het niet zeggen als je hem in de leefgroep in zijn zetel ziet zitten en zijn achtergrond niet kent, want Ludo is een echte vrolijke levensgenieter.


Geboren charmeur

Bewoner Ludo knuffelt neus aan neus met een snoezelkip

In de leefgroep kennen wij hem als een vrolijke, lieve charmeur en geboren entertainer. Ondanks zijn medische problemen, blijft hij de vrolijkheid zelve. Eigenlijk is hij helemaal gewend aan de zuurstoftank en stoort deze hem niet in zijn dagelijkse bezigheden. Ludo heeft dan ook niet veel nodig om gelukkig te zijn. Hij kan echt genieten van de kleine dingen in het leven: dansen en meezingen met liedjes, een koffietje drinken op café, paardrijden, aan de chauffages draaien, naar een feestje of Muziekcafé gaan, met het busje weggaan, naar mensen kijken, op dagtocht gaan, met iedereen babbelen die in de leefgroep binnenkomt, een horloge dragen, mensen entertainen …


We zeggen altijd dat Ludo de PR-man van Woning 40 is: hij zal iedereen die binnenkomt groeten, een hand geven en een praatje met hen maken. Hij is bovendien zo schattig, ook omdat hij zo klein is, dat hij iedereen rond zijn vinger windt. Een echte geboren charmeur. Ludo zet ook graag alles naar zijn hand. Als hij terugkomt van een bezoekje aan zijn familie zal hij steeds de meubels in de leefgroep verplaatsen, tot ze terug staan zoals hij wil, bv. de hometrainer, stoelen, tafel ...


Zorgen voor anderen


Als een van zijn medebewoners iets aan de hand heeft, is Ludo altijd zeer bezorgd. Een van zijn vroegere huisgenootjes, Miet, is ooit gevallen met een wonde aan haar been als gevolg. Hij zag het toen als zijn taak om haar te verzorgen en er (bijna verliefd) op toe te zien dat ze zich terug beter zou voelen. Ook bewoner Eddy heeft zich in het verleden eens bezeerd tijdens een dagtocht. Dat heeft Ludo toen zo geraakt dat hij alles wat hij kon probeerde te doen voor Eddy. Hij is zeer beschermend voor bewoners die het medisch moeilijk hebben en zal altijd proberen te helpen waar hij kan.


Familie met een hart van goud


Ook familie is zeer belangrijk voor Ludo. Hij heeft veel zussen en broers, maar 1 zus en 1 broer hebben samen de zorg voor hem opgenomen. Hij gaat dan ook regelmatig in het weekend een dagje naar huis. Vroeger kon hij tijdens de vakantiemomenten ook voor langere periodes bij hen terecht, maar dat is sinds vorig jaar moeilijker gezien de evolutie van zijn medische problemen. Broer of zus komt hem meestal ophalen in de leefgroep en neemt hem mee naar huis. Daar zorgen ze heel goed voor hem. Gewoon samen bij hen thuis zijn, vindt hij het allerfijnst.

Ludo viert zijn verjaardag in de leefgroep met een zelfgemaakte kroon en een lekker ontbijt

Wanneer Ludo in de leefgroep verblijft, vraagt hij ook vaak naar zijn familie. Ze doen dan ook echt goede dingen voor hem. Hij heeft een familie met een hart van goud.


Voor zijn 60ste verjaardag vorig jaar hebben ze een groot feest voor hem georganiseerd in de polyvalente zaal van de campus. Zij waren er zelf allemaal bij en ook de hele woonbuurt was uitgenodigd. Voor zo’n momenten leeft Ludo. Omdat hij rond Valentijn verjaart, hadden we een Valentijnnamiddag georganiseerd met gezellige muziek, Kidibul-champagne en zijn broer en zus aan zijn zij. Dat was echt een hoogtepunt voor hem.


We willen hem enkel dingen laten doen die hij graag doet en hem zoveel mogelijk comfort bieden

Werken aan comfort


In de leefgroep zetten we bij Ludo vooral in op comfort. Hij kan zelf goed aangeven wat hij wel of niet graag doet en daar houden we steeds rekening mee. ’s Morgens zet hij meestal zelf zijn ontbijt klaar. Hij gaat dan naar de keuken en zet alles klaar waar hij zin in heeft. Eten wordt wel steeds moeilijker voor hem. Zijn voeding wordt gemixt, maar ook zo krijgt hij dikkere gerechten soms moeilijk geslikt. Daarom krijgt hij ook Clinutren, aanvullende eiwitrijke voeding voor mensen met o.a. slikproblemen.


Hij zit buitenshuis ook altijd in een rolstoel omdat hij geen inspanningen meer mag doen. Wandelen vindt hij niet altijd leuk. Zeker niet als het koud is. Dat maakt hij heel duidelijk door weengeluiden te maken. Wandelen bij koud weer is ook niet zo aangenaam voor hem, gezien zijn medische toestand. Hij heeft namelijk zware artrose in zijn rug. Voor die pijn krijgt hij morfinepleisters. Daarbij komt nog 3 keer per dag een Dafalgan en bijkomende medicatie wanneer hij daarbovenop écht nog te veel last heeft. Zelfs in bad gaan kan voor Ludo maar 1 keer per week omdat deze inspanning hem te veel is. Daarom willen we hem zoveel mogelijk comfort bieden en hem enkel dingen laten doen die hij graag doet.


Koorden in overvloed


Waar hij wel echt van kan genieten, is spelen met een koord. Iedereen die Ludo een beetje kent, weet dat hij dol is op koorden. Hij heeft er dan ook steeds eentje bij om mee te spelen. Naast zijn vaste zetel staat een hele doos met koorden, zodat hij geregeld kan afwisselen. Hij kan hier een hele dag mee spelen, eraan ruiken en luisteren of het koord goed knispert in zijn oor … Allemaal vanuit zijn luie zetel. En als hij naar broer of zus gaat, moet er steeds een koord in de auto klaarliggen!


Hij houdt van gezelligheid en samenzijn met anderen

Favoriete activiteiten

Sinterklaas en zijn Pieten komen op bezoek bij alle bewoners met een beperking in Ter Heide

Paardrijden is een van Ludo’s favoriete activiteiten. Staat er een afbeelding van een paard op ons programmabord? Dan zal hij de hele dag vragen of hij naar het peird mag. Een halfuurtje op het paard zonder zuurstoftank en Ludo is tevreden.


Sinterklaas is ook telkens weer een hoogtepunt van het jaar voor hem. Van de Sinterklaasshow in campus Zonhoven geniet hij enorm. Hij kijkt er ook echt elk jaar naar uit. Kerstmist is ook zo’n dag waar hij van geniet. Hij houdt van gezelligheid, samenzijn met anderen en van de hele periode rond de feestdagen.


Ook op dagtocht gaan is voor Ludo steeds een hele belevenis. Soms moeten we ons als leefgroep opsplitsen omdat we met meer rolstoelbewoners zijn dan personeelsleden. Daarom wisselen we af wie mee kan op dagtocht en wie in de leefgroep blijft voor activiteiten. Dat vindt Ludo natuurlijk minder leuk, want hij gaat graag met het busje mee. Hij kan dan wel eens grommelen en boos zijn, maar gelukkig gebeurt dat weinig.


Als er activiteiten aankomen die hij echt graag doet, kan hij soms wel een zeurpietje zijn. Gaan we met de bus weg, is het Sinterklaas of carnaval of gaat hij naar huis? Dan zal hij zeer vaak woorden herhalen die hiermee te maken hebben en hierover bezig blijven. Op carnaval kan je hem telkens “Alaaf!” horen roepen.


We kunnen niet kwaad op hem zijn als hij eens iets uithaalt

Een heerlijkheid


We krijgen al jaren te horen dat Ludo er niet lang meer zal zijn, maar bij elk onderzoek blijft hij dokters verbazen. We koesteren daarom de tijd die we met hem hebben, want we weten niet of het volgende week gedaan kan zijn, volgend jaar of binnen 10 jaar. Als Ludo er niet meer is, zal dat een grote leegte zijn in de leefgroep. Ook omwille van de problematiek die hij met zich meebrengt, want er zijn 101 dingen waar we rekening mee moeten houden als we op dagtocht gaan. Maar Ludo zelf is zo’n heerlijkheid. Je doet alles voor hem. Hij leeft hier, wil graag bij ons in de buurt zijn … en windt ons allemaal rond zijn vinger. We kunnen ook niet kwaad op hem zijn als hij eens iets uithaalt. Het is een bewoner die iedereen echt graag ziet.


 

De medewerkers van Woning 40


 

Ben je op zoek naar meer verhalen over de bewoners van Ter Heide? Lees er meer over in onze bewonersverhalen.


Wil je weten hoe Ter Heide jou kan helpen in de zorg en ondersteuning van jouw kind/familielid? Contacteer ons vrijblijvend en wij maken graag tijd om jouw vragen te beantwoorden.

Comments


bottom of page