top of page

Blog

  • Foto van schrijverTer Heide

“Het enthousiasme van Jaan maakt mijn dag altijd goed”


Bewoner Jaan staat buiten voor een raam en kijkt voor zich uit.

‘Goedendag!’. Dat zegt Jaan altijd op een zeer enthousiaste manier wanneer hij mensen op straat tegenkomt. Jaan is nog maar 13 jaar oud, maar zijn enthousiasme overstijgt zijn jonge levensjaren. In Huis 1 in campus Zonhoven is hij dan ook erg geliefd. In deze blogpost laten we je daarom kennismaken met bewoner Jaan, een slimme en uitbundige jongen.


Meer dan welkom in Ter Heide


Voor Jaan naar Ter Heide kwam, kreeg hij les in het buitengewoon onderwijs. Dat bleek voor hem toch niet zo gemakkelijk. Ook op andere vlakken was het voor Jaans ouders niet meer haalbaar om de zorg en ondersteuning voor Jaan alleen op zich te nemen. Daarom kon hij in februari 2015 terecht in Ter Heide. Hij was hier dan ook meer dan welkom. Jaan heeft extra ondersteuning nodig op orthopedagogisch vlak. Duidelijke afspraken en consequent zijn in wat kan en wat niet kan zijn daar een belangrijk onderdeel van. Zo krijgt hij in Ter Heide de ondersteuning die hij nodig heeft.


Na en tijdje in Huis 10 te wonen, zit hij sinds juni 2016 bij ons in Huis 1. Hier heeft hij het erg naar zijn zin, want Jaan gaat geen enkele uitdaging uit de weg. Nieuwe dingen leren kennen vindt hij dan ook echt leuk! Zo werd ook Huis 1 een nieuwe vertrouwde thuis voor Jaan.


Wanneer hij ‘trein’ zegt, weten we dat hij een film van Cars wil zien

Een huis vol talent


Jonge bewoner leest een kinderboek terwijl hij op een mat zit

Aan talent heeft Jaan zeker geen gebrek. Hij is erg slim en gaat graag naar school. Ook de tablet kent geen geheimen meer voor hem. Hij houdt ervan om video’s op te zoeken en te bekijken. Video’s over verrassingseitjes die worden uitgepakt moeten er allemaal aan geloven: Jaan heeft elke verrassing gezien! Daarnaast kan hij ook echt plezier halen uit video’s waarin hij dominosteentjes ziet vallen en zoekt hij foto’s op van logo’s. Kortom: een echte levensgenieter wanneer hij op de tablet mag!


Ook dvd’s kunnen Jaan bekoren. Zo is hij altijd wel in voor een film van Dribbel. Pinoccio, Nemo en Cars zijn ook enkele van zijn favorieten. Voor een filmavond met Jaan is er dus genoeg keuze. Voor iemand die hem nog niet zo goed kent, is het soms nog wel even zoeken om te snappen wat hij precies bedoelt. Wanneer Jaan een film van Cars wilt zien, zegt hij bijvoorbeeld ‘trein’. In de leefgroep leerden we al snel dat hij een film van Cars bedoelt. Ondanks zijn beperkte woordenschat kan hij heel goed uitleggen wat hij wil.


Zijn passie voor treinen, bussen en trams laat hij duidelijk blijken

Een passie voor treinen


Jaan heeft één grote passie: treinen. Dat mag ook gerust iedereen weten. Zo wordt hij soms iets té enthousiast wanneer hij een film over treinen mag kijken. Meestal is hij dan te luid en stoort hij andere bewoners in de leefgroep. Gelukkig kan Jaan ook treinen bekijken zonder zijn medebewoners te storen. Zo spot hij soms wel eens echte treinen in een treinstation. Dat vindt hij echt geweldig! Niet alleen heeft Jaan een passie voor treinen, maar ook voor bussen en trams! Tijdens de busritten naar school zal hij dat duidelijk laten merken. Zijn enthousiaste lawaai vergeet hij nooit mee te nemen op de bus.


Enthousiasme in overvloed


Jaan is een heel enthousiaste jongen. Ondanks het feit dat hij moeilijkheden heeft met praten, weet hij zijn blijdschap altijd wel op de één of andere manier over te brengen. Wanneer hij mensen op straat tegenkomt zegt hij altijd heel uitbundig ‘goedendag!’. Het is dan wel jammer dan mensen hem vaak niet terug begroeten.


Met een overvloed aan enthousiasme fleurt Jaan ook de leefgroepmedewerkers op in de ochtend. Dat merk ik ook zelf. Ook al ben ik s ’ochtends wel eens slechtgehumeurd, het enthousiasme van Jaan maakt mijn dag altijd wel goed.


Soms doet Jaan ook wel eens een koffieservice na met speelgoedservies. Hij schenkt dan een tasje in en slurpt eraan. Je kan het vergelijken met een koffietje drinken in een echte bar! Maar dan à la Ter Heide. Hij gaat volledig op in dat spel en is er ook erg goed in. Hoewel de koffieservice meestal van korte duur is, vind ik het leuk om hem zo bezig te zien. Niet alleen kan Jaan ons enthousiasmeren, maar ook amuseren.


We communiceren in de leefgroep altijd duidelijk en in korte zinnen. Dat begrijpt Jaan prima

Communiceren met weinig woorden


Communiceren doet Jaan op zijn eigen manier. De woorden die hij kent, slaan vooral op voorwerpen die hij in zijn dagelijks leven gebruikt, lekkere gerechten die hij graag eet of dingen die hij graag doet. Zo benoemt hij zijn lievelingsgerechtjes zonder probleem: pizza en frieten. Wanneer hij op de IPad wil, volstaat het woord ‘pad’ dan weer om ons op de hoogte te brengen. In het verleden hebben we als eens geprobeerd om beter met Jaan te communiceren door middel van prentjes. Uiteindelijk maakte dat niet veel verschil voor hem. Daarom zorgen we er in de leefgroep altijd voor dat we duidelijk en in korte zinnen met hem praten. Op deze manier begrijpt hij prima wat er verteld wordt.


Kattenkwaad


Jaan ziet alles als een uitdaging. Het is dan ook een echt feestje wanneer er een nieuwe opvoeder in de leefgroep komt. Zo daagt hij de nieuwe leefgroepmedewerkers altijd uit om te testen hoe ver hij bij hen kan gaan, net zoals de andere bewoners trouwens. Bij de leefgroepmedewerkers die hij al kent, weet hij wel goed wat de grenzen zijn. Tijdens de eerste werkweken van de nieuwe opvoeder laat Jaan die mooie kans dan ook niet zomaar aan zich voorbij gaan!


Niet alleen bij de leefgroepmedewerkers haalt Jaan graag kattenkwaad uit. Ook zijn medebewoners moeten eraan geloven. Soms pakt hij een knuffelbeer af van een vriendje of spettert hij met water in de badkamer. Op de gang gaat de wedstrijd dan meestal verder. Als hij ergens naartoe gewandeld is waar hij eigenlijk niet mag zijn, moeten we hem proberen te vangen. Jaan vindt het dan superleuk als hij zich kan verstoppen en wij hem niet kunnen vinden.


Het is elke avond een gezellige boel voor het slapengaan

Afspraken en verwennerijen


Twee bewoners kijken samen met hun begeleider in een fotoboek

Jaan heeft naast algemene ondersteuning geen specifieke zorggerichte noden. We volgen wel onze afspraken op om niet af te wijken van zijn dagelijkse structuur. Daarnaast houden we ons ook aan de afspraken omtrent het gebruik van zijn tablet. Dat vinden we heel belangrijk. Zo mag Jaan s ’morgens en s ’avonds even op zijn tablet spelen. Ook na het vieruurtje tot aan het avondeten laten we het gebruik van zijn tablet toe.


In tegenstelling tot enkele andere bewoners, vindt Jaan het niet leuk om alleen buiten te vertoeven. Met een lange afstandswandeling kunnen we hem geen plezier doen. Buiten heeft hij dus begeleiding nodig. Naar de film gaan of eens lekker uiteten kan hem dan wel weer bekoren.


Gelukkig zijn er niet alleen maar regels in Huis 1. We leggen onze bewoners ook graag in de watten. Voor Jaan betekent dat chocolade of hagelslag op zijn boterham! Hij is dan ook een echte choc-aholic. Ook Jaans knuffels in bed mogen zeker niet vergeten worden. Hij is immers erg gehecht aan zijn Bumba’s en muis. Die moeten dan allemaal bij hem in bed liggen. Zo is het elke avond wel een gezellige boel voor het slapengaan.


COVID-19 in Huis 1


Net zoals voor de andere bewoners, sloeg COVID-19 ook voor Jaan in als een bom. Voor de pandemie ging hij iedere dag naar school in De Berk. Hoewel Jaan in deze tijden in de namiddag wel een uurtje thuisonderwijs krijgt van juffrouw Nicky, vindt hij het erg dat hij niet naar school kan gaan. Ook uitstapjes met school werden aan banden gelegd. Voor Jaan betekent dat ook dat hij zijn dagelijkse bus naar school niet kan nemen. Daar heeft hij wel wat moeite mee.


Niet alleen voor Jaan was het een moeilijke periode, ook voor zijn ouders was het aanpassen. Normaal ging Jaan elk weekend naar huis. COVID-19 besliste daar anders over. Gelukkig mag hij wel terug om de twee weken een weekend naar huis en wordt hij extra in de watten gelegd. Zo komt zijn mama hem vrijdag wat eerder halen waardoor hij kan genieten van een extra lang weekend. Bovendien zijn de ouders van Jaan maar één videogesprek van hem vandaan. Tijdens de week videobellen ze dan ook vaak. Mama leest dan geregeld een boekje voor. Dribbel is zijn favoriet.


Hoewel de eerste lockdown emotioneel moeilijker was, viel de tweede lockdown beter mee voor Jaan. Ook de aangepaste manier van communicatie met zijn ouders apprecieert hij enorm. Je ziet hem dan ook helemaal opfleuren tijdens een videogesprek. Zo kunnen we van het enthousiasme van Jaan toch allemaal wel iets bijleren.


 

Carine, leefgroepmedewerker Huis 1


 

Benieuwd naar meer verhalen over de bewoners van Ter Heide? Lees hier onze andere blogverhalen.


Wil je weten hoe Ter Heide jou kan helpen in de zorg en ondersteuning van jouw kind/familielid? Contacteer ons vrijblijvend en wij maken graag tijd om jouw vragen te beantwoorden.

bottom of page