top of page

Blog

  • Foto van schrijverTer Heide

Basale activiteiten ontwikkelen op maat van elke bewoner

Bijgewerkt op: 22 jul. 2020


Ergotherapeut houdt de mixer vast tijdens een kookactiviteit met enkele bewoners

Als ergotherapeut in Ter Heide doe je 101 verschillende dingen. Het overkoepelende doel is steeds: zorgen voor zinvolle activiteiten op maat, waardoor de bewoner zelfstandig kleine taken kan uitvoeren, rekening houdend met de verschillende waarnemingen en prikkels hij/zij binnenkrijgt. Daarvoor werk ik nauw samen met de leefgroepen. In campus Tongeren focus ik voornamelijk op basale (eenvoudige, laagdrempelige) activiteiten.


Een speciaal recept


De week voor het bezoek van de Sint stond een leuke kookactiviteit op de planning met bewoners van verschillende leefgroepen: speculaas bakken met het speciale recept van de Sint! Op voorhand had ik ervoor gezorgd dat al het voorbereidende werk gebeurd was: het deeg was gemaakt en lichtjes voor gekneed en alle materialen stonden klaar in het keukentje.

Lachende bewoner roert in het koekjesbeslag

Namiddag werden de koks verwacht om te helpen met de afwerking. Het kookgroepje bestond uit bewoners van verschillende leefgroepen die op een verstandelijk niveau wel

besef hebben van de activiteit die ze doen, maar waarvoor het belangrijk is om deze zo eenvoudig mogelijk te maken. Op die manier kunnen ze genieten van het leuke werk.


Ze hebben hun handen goed moeten gebruiken om het deeg verder los te kneden, vormpjes geprikt uit het deeg en de speculaas in de oven gebakken. Na een goed uurtje waren we klaar. Al dat harde werken verdiende een beloning, dus mochten mijn koks proeven of de speculaas wel écht lekker was.


Gezellig samenzijn


Een activiteit die we ook regelmatig doen, is met een gemengde groep een voormiddag gewoon gezellig samenzijn, zonder verplichtingen. Bewoners die een taak willen doen, bv. iets knutselen, mogen dat, maar niets moet. Sommigen komen echt enkel voor de gezelligheid. Ook dat vind ik belangrijk.

Snoezelruimte met gekleurde kussens, een tent en sfeerverlichting

In de basale groepjes in Tongeren bieden we verschillende activiteiten aan:

  • BIMmen: beleven in muziek

  • ZOEMen: een muziekmethode om in contact te komen met bewoners met een ernstige meervoudige beperking

  • snoezelen

  • koken

  • knutselen

Eenmaal per maand organiseren we ook een gezellig ‘Henisbergcafé’ voor alle bewoners. De leefgroepen organiseren daarvoor zelf een overkoepelende activiteit voor alle deelnemers.


Via activiteitenboxen proberen we de leefgroep werk uit handen te nemen

Functionele boxen


Een andere functionele vorm van activering die we aanbieden gebeurt via activiteitenboxen. Met de ergotherapeuten ontwikkelen we regelmatig een multidisciplinaire activiteit, bv. een bodywrap (waarbij we de bewoner comfortabel inwikkelen in warme dekens om hem te ontspannen). We proberen de activiteit eerst uit met alle bewoners. Daarna zorgen we voor een activiteitenbox. Alle benodigde materialen hiervoor steken we in een doos die de leefgroep kan uitlenen. Zo kunnen ze ook in de leefgroep leuke activiteiten aanbieden aan de bewoners zonder nog veel voorbereidend werkt te moeten doen.


We hebben bijvoorbeeld ook een kookbox waarmee je wafels kan bakken. In zo’n box zorgen we ervoor dat niet alleen alle benodigde materialen erin steken, maar ook alle ingrediënten al gewogen en afgemeten zijn. Zo moet je er niet lang bij nadenken en kunnen de bewoners gewoon alle ingrediënten in een kom doen en beginnen bakken. Op die manier nemen we de leefgroep heel wat werk uit handen.


Soms haal ik ook inspiratie uit mijn eigen leven. Ik ga regelmatig naar de schoonheidsspecialiste voor een paraffinebehandeling voor mijn handen. Ik vind dit heel leuk om te doen, dus waarom onze bewoners dan niet dezelfde ervaring geven? Ik probeerde het eens uit in een van de leefgroepen met ouder wordende dames en zag dat deze activiteit wel in de smaak viel. Daarom hebben we nu ook een activiteitenbox om bewoners een paraffinebadje aan te bieden en een wellnessbox.


Het is super om bewoners écht te zien genieten

Activiteiten op maat uitwerken


Dit is eigenlijk zeer typerend voor mij als ergotherapeut: met collega’s een multidisciplinaire activiteit uitdokteren en achteraf via coaching overdracht doen naar de leefgroepen. Tijdens onze teamoverleggen blijkt soms wel eens dat een bewoner echt nood heeft aan een bepaalde activiteit. Op deze manier kunnen we hierop inspelen. Voor mij is het ook belangrijk om me echt aan te passen aan de mogelijkheden van elke bewoner en op maat hiervan ideeën uit te werken. Ik vind het dan ook super als ik kan zien dat een bewoner écht geniet van een bepaalde activiteit.


6 mensen met een beperking maken knutselwerken met groene verf

Wellnessdag


Tijdens de wellnessweek die we de vorig jaar organiseerden, bleek dat de bewoners dit echt wel een leuke activiteit vinden. Daarom organiseren we volgend jaar weer een wellnessdag voor iedereen. Maar we maken er ook werk van om een beautysalon op te starten waar we het haar van bewoners mooi kunnen stylen, hun nagels kunnen lakken … Kleine dingen die ook al in de leefgroepen gebeuren, maar we willen er een echt totaalpakket van maken. Aan leuke ideeën hebben we hier geen gebrek! 

Daniela, ergotherapeute Henisberg


Wil je meer weten over de bewoners van Ter Heide? Benieuwd waar ze plezier aan beleven? Lees er meer over in onze bewonersverhalen.

Comments


bottom of page