De afgelopen weken hebben we kunnen genieten van ongezien mooi weer, op hier en daar een somber dagje na. Het zonnetje scheen, de vogels floten … maar in heel België bleven we zoveel mogelijk ‘in ons kot’. In Ter Heide was (en is) dat niet anders. Waar je anders bij mooi weer in en buiten de campus de vrolijke gezichten van onze bewoners kan zien terwijl ze genieten van een groepsactiviteit in het zonnetje, is het in deze situatie wat moeilijker om samen te genieten van de mooie dagen. Voor de activering van onze bewoners betekent dat ook een hele aanpassing.
Creatief te werk gaan
Gelukkig betekent ‘in ons kot blijven’ niet dat onze bewoners zich niet kunnen amuseren in de leefgroep of campus. Want ook in stresserende en onzekere tijden mag er ruimte zijn voor ontspanning. Ze mogen momenteel misschien nog geen bezoek ontvangen of naar huis gaan in het weekend, maar als ergotherapeuten zetten wij ons beste beentje voor om onze bewoners toch voldoende leuke activiteiten aan te bieden, waar ze op een veilige manier aan kunnen meedoen. Natuurlijk moeten we nu met heel wat meer dingen rekening houden dan anders. Leefgroepen of bewoners die in quarantaine zitten, hebben andere mogelijkheden dan leefgroepen die gespaard blijven van alle mogelijke coronagerelateerde symptomen. Wij passen ons aan, gaan creatief te werk en proberen het beste te maken van de situatie.
De kotplanning
Maar wat staat er momenteel zoal op het programma voor onze bewoners? Wat is er precies te doen ‘in ons kot’? Afhankelijk van het weer proberen we zoveel mogelijk activiteiten op maat te voorzien: wandelen, fietsen, koken, crea, werkboekjes voor degenen die dit kunnen, 1-op-1-begeleiding, een relaxatiemoment … Dankzij het mooie weer van de afgelopen tijd, konden de bewoners er toch van genieten om geregeld de zon op hun gezicht te voelen, een frisse neus te halen en extra vitamine D binnen te krijgen.
Om de bewoners van het Woonerf te motiveren om een wandeling te maken, kregen ze bijvoorbeeld de opdracht een kaart met een beertje op in te kleuren. Daar hoorde nog een leuke boodschap bij en daarna konden de bewoners hun kaartjes in de brievenbussen van buurtbewoners steken die een beertje voor hun raam hadden geplaatst. Zo hadden de bewoners extra plezier van hun ‘beertjeswandeling’ rond de campus.
Als de dieren in campus Zonhoven verzorgd en gevoederd moeten worden, is dat ook altijd een leuke activiteit waarbij 1 bewoner per keer kan meehelpen. Verder zijn activiteitenboxen heel populair in sommige woonbuurten. Via zo’n box krijgt een leefgroep wekelijks een leuke activiteit aangeboden. Dat kan gaan van muziek tot sport en spel, basale activiteiten … Alles zit kant-en-klaar in de box met instructies.
In ’t Brikhof zijn ze dan weer sportief aangelegd. Daar kunnen bewoners ook meedoen met de ochtendgym, veilig vanuit hun eigen leefgroeptuin. Dankzij een centrale box die in het zicht staat van iedereen, zijn de oefeningen gemakkelijk te volgen vanuit de tuinen. Zo kan iedereen samen, maar toch apart, meedoen aan de ochtendgym-op-afstand.
In moeilijke tijden komen soms de beste ideeën naar boven
Challenges
Wie onze bewoners en de leefgroepen een beetje kent, weet dat ze wel van een uitdaging houden. Daarom staan er in verschillende woonbuurten of leefgroepen ook challenges op de agenda. In de paasvakantie moesten de jongens van Huis 8 bijvoorbeeld een aantal opdrachten zoeken en uitvoeren. Als de opdracht correct uitgevoerd werd, konden ze een puzzelstuk verdienen. Was de puzzel volledig? Dan kregen ze een lekkere verrassing. Aan het eind van de paasvakantie waren alle opdrachten uitgevoerd en konden de jongens genieten van lekkere paaseitjes.
In Borgloon pakten we het groots aan, want in moeilijke tijden komen soms de beste ideeën naar boven. Aangezien de leefgroepen hier momenteel nog gespaard blijven van alle coronakwalen, lanceerden we de ‘Corona-cup’. De volgende weken gaan de leefgroepen er de spreekwoordelijke strijd aan voor de eer van de leukste, slimste, sportiefste, avontuurlijkste … leefgroep van ’t Brikhof. Elke week worden ze uitgedaagd om een opdracht te voltooien (bv. de lekkerste taart bakken, de meest Instagramwaardige foto maken …). De leefgroep die de opdracht het best uitvoert, wint een punt. Een onpartijdige jury bepaalt de winnaar van elke opdracht. 10 weken lang zal de strijd duren, met als apotheose het Frietenfeest (mogelijk in aangepaste vorm vanuit ieders tuin)!
Het activeringsteam van Zonhoven bedacht dan weer de ‘Blijf in je kot cup’ om alle leefgroepen vanop afstand te motiveren om leuke opdrachten uit te voeren samen met hun bewoners. Via het eigen televisiekanaal van Ter Heide sturen ze filmpjes uit met opdrachten. Leefgroepen maken daarop via hun leefgroep-gsm een filmpje wanneer ze de opdracht uitvoeren. Deze filmpjes worden op hun beurt weer gedeeld via het televisiekanaal. Zo krijgen alle deelnemers elkaars resultaten te zien, veilig vanop afstand. En op die manier genieten we terug een stukje mee van elkaars kleine en grote leuke momenten.
De coronamaatregelen vragen om een aantal creatieve aanpassingen op vlak van activering
Flexibel
In de woonbuurten van Ter Heide zijn de therapeuten momenteel gekoppeld aan (een) bepaalde leefgroep(en). Hier blijven ze gedurende de hele coronacrisis om het risico op besmettingen over de groepen heen zoveel mogelijk te vermijden. Sommigen worden ook ingezet in een specifieke leefgroep om het werk van de leefgroepmedewerkers in deze drukke periode wat te verlichten. Ze helpen mee met de verzorging, eten geven en draaien mee als ondersteuning in de leefgroep. Daardoor kan het personeel beter ingezet worden doorheen de dag, ’s avonds en in het weekend. Want als niemand naar huis kan, is het altijd een full house.
Anderen zorgen dan weer voor de activering van specifieke leefgroepen of werken vanop afstand samen een activiteit uit waar een hele woonbuurt aan kan deelnemen. Natuurlijk doen alle leefgroepen dat wel vanuit hun eigen ‘kot’. Deze andere manier van werken, vraagt om een aantal creatieve aanpassingen van onze kant. Gelukkig kunnen we ook rekenen op onze collega’s van het (momenteel nog gesloten) dagcentrum. Zij staan op dit moment ook in voor de activering van de bewoners in vaste leefgroepen of werken tijdelijk mee als een volwaardig lid van een andere leefgroep.
Ondersteuning op afstand
Jammer genoeg moeten we in het dagcentrum van Zonhoven en Borgloon heel wat bewoners missen door deze coronacrisis. Maar vergeten doen we hen niet. We blijven in contact met onze bewoners en hun ouders via mail en telefoon. We maken onder andere filmpjes voor hen waarop we ouders laten zien hoe ze thuis kunnen BIMmen, rolstoeldansen of massages geven. We sturen ook vrijblijvende tips door via links of foto’s (bv. knutselideetjes, liedjes, een ‘bellenblaasrecept’, tips om zelf massageolie te maken …) en polsen elke week hoe het met de bewoners en hun ouders gaat. In ’t Ven en ’t Brikhof maakten alle collega’s van het dagcentrum bovendien een mooi filmpje om de hen een hart onder de riem te steken in deze zware periode. (Het filmpje van ’t Ven kan je hier bekijken. Dat van ’t Brikhof vind je hier.)
Tips en nuttige sites
Zit je zelf ook thuis met je kind met een verstandelijke beperking en ben je nog op zoek naar nuttige tips en sites waar je info vindt om activiteiten te doen die geschikt zijn voor jouw kind? Op de website van Kennisplein gehandicaptensector en Ik ga EMB! vind je zeer veel leuke ideeën. Op zoek naar klassiekers? Onze bewoners verven graag met hun handen of met een ballon, maken al eens knutselwerkjes van gescheurd papier, stempelen met aardappelen of een spons … Je kan op 101 leuke manieren knutselen in je kot. Heb je eerder nood aan wat rust? Zet dan een rustgevend muziekje op en dim de lichten (of zet wat snoezellichtjes op, als je die hebt). Doe je ogen dicht en geniet.
Je kan je kind ook laten genieten van een ontspannende massage. Heb je geen massageolie in huis? Dan kan je dit recept gebruiken:
Als je op zoek bent naar een leuke buiten- of balkonactiviteit om samen met je kind te doen, kan je altijd kiezen voor bellen blazen. Een echte klassieker waar iedereen vrolijk van wordt. Heb je geen bellenblaas in huis? Geen nood. Je kan gemakkelijk zelf een sopje en bellenblaasring maken met materialen die je in huis hebt. Gebruik hiervoor het volgende ‘recept’:
Zorg er wel steeds voor dat je bellen blaast op voldoende afstand van buren, voorbijgangers, de postbode … Hou dus ook de bellen in je eigen kot.
Nog meer inspiratie nodig om je kind thuis te activeren? Neem dan ook eens een kijkje op de volgende sites:
Veel plezier en blijf veilig in je kot!
De ergotherapeuten van Ter Heide
Kommentare