top of page

Blog

  • Foto van schrijverTer Heide

“Vanaf mijn eerste stagedag voelde ik mij hier al thuis”


Stagiaire Nur zit aan haar computer in de financiële dienst

Nur (23) is studente boekhoudkundig bediende aan het volwassenonderwijscentrum CVO Cursa in Genk. Om haar opleiding succesvol af te ronden, loopt ze sinds 15 maart stage in de financiële dienst in campus Genk. Je kan in Ter Heide dus ook stage lopen voor niet zorggerelateerde functies. Ben je nog op zoek naar een leuke stageplaats? Nur vertelt je graag alles over haar ervaring als studente in Ter Heide.


Mijn opleiding in een notendop


Boekhouden is mijn passie, daar kan ik me echt volledig in uitleven. De opleiding ‘boekhoudkundig bediende’ in het volwassenonderwijscentrum CVO Cursa in Genk is daarom ook een perfecte match. In totaal duurt de opleiding 1,5 jaar met als de kers op de taart: stage!

Een helse zoektocht


En zo begon mijn zoektocht naar een geschikte stageplaats. De coronapandemie heeft het mij alleszins niet gemakkelijk gemaakt om een stageplek te vinden. Gelukkig mocht ik op de hulp van mijn school rekenen. Zo ontving ik een lijst van tal van bedrijven waarvoor ik kon solliciteren. Ter Heide stond op de derde plaats.


Onder het motto ‘wie niet waagt, wie niet wint’, verstuurde ik mijn motivatiebrief. Omdat ik niet direct een antwoord kreeg, besloot ik na een dikke week het heft in eigen handen te nemen en naar Ter Heide te bellen. Zo werd mijn eerste sollicitatiegesprek een feit: Nada, medewerkster van de financiële dienst, nodigde mij uit om naar Ter Heide te komen. Zou dit mijn werkplek voor de komende maanden worden? Ik keek er alvast naar uit!


Na verloop van tijd leerde ik alles wat ik nodig had om mijn opdrachten uit te voeren

Mijn eerste stagedag


Bingo! Op 15 maart 2021 begon ik aan een nieuw avontuur als stagiair boekhoudkundig bediende in Ter Heide. En of ik er zin in had! Ik ging dan ook direct aan het werk onder de goede begeleiding van Nada.


Mijn eerste stagedag was spannend. Zowel de campus als alles daaromheen was nieuw voor mij. Maar dankzij Nada leerde ik na verloop van tijd gelukkig wel alles kennen. Als ik iets nodig had, dan bracht Nada mij bijvoorbeeld naar de archiefkamer of naar het postlokaal. Zo legde ze me onder andere ook uit hoe de printer werkt. Na verloop van tijd leerde ik dus alles wat ik nodig had om al mijn opdrachten uit te voeren. Eén ding wist ik alvast zeker: hier voelde ik mij thuis. Dat gaf mij een geruststellend gevoel op mijn eerste stagedag.


Sindsdien werk ik doorheen de week elke dag van half één tot half vijf. Door de coronapandemie werd mijn stage soms wel onderbroken. Dit komt doordat de financiële dienst tijdens de pandemie voornamelijk van thuis uit werkte. Dat maakte het voor mij als stagiair vaak moeilijker om mijn stage goed uit te oefenen. In Ter Heide zelf kon ik maximaal begeleid worden en kon Nada mij direct helpen als ik ergens een foutje maakte. In combinatie met de twee andere vakken die ik nog op school moest volgen, was mijn agenda wel altijd goed gevuld.


Niet zonder slag of stoot


Een vliegende start? Achteraf gezien wel. Toch was het in het begin wel even stressen omdat mijn leerkracht mijn stagecontract naar Nada was vergeten door te sturen. Hierdoor wist Nada niet zeker of ik nu wel of niet op 15 maart aan mijn eerste stagedag begon. Toen ik dit voor de eerste keer hoorde, was ik natuurlijk wel een beetje teleurgesteld. Hoe moest ik dit nu rechtzetten? Gelukkig stelde Nada mij gerust en werd ik met open armen ontvangen op mijn eerste stagedag. Miscommunicatie komt bij de besten wel eens voor!


Zolang ik maar met cijfertjes bezig kan zijn, meer hoeft dat voor mij niet te zijn!

Mijn takenpakket


Mijn takenpakket als stagiair in Ter Heide was erg gevarieerd. Zo maakte ik bijvoorbeeld de jaarrekening mee op en heb ik de jaarrekening van 2020 mogen ingeven in Sofista. Dat is het programma van de Nationale Bank van België en dient om de jaarrekening te controleren voordat hij openbaar gemaakt wordt. Daarnaast hielp ik Nada ook met facturen in te scannen, in het systeem te importeren en ook met uitgaande facturen te versturen.


En over facturen gesproken, facturen inboeken vind ik echt wel de max! Dan kan ik cijfers overtypen in de computer. Ook jaarrekeningen controleren door alle totalen op te tellen vind ik superleuk om te doen. Hiervoor moet ik me dan wel goed concentreren, want als ik één cijfer verkeerd optel of ingeef, dan is mijn totaalsom niet juist en moet ik zoeken waar de fout ligt. Dat wil ik natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Zolang ik maar met cijfertjes bezig kan zijn, meer hoeft dat voor mij niet te zijn!


Wanneer Nada mij een taak gaf waarvan ik de leerstof nog niet op school gezien had, vond ik het in het begin wel even moeilijk omdat ik nog van alles moest uitzoeken. Maar doordat Nada mij zo goed begeleidde, was ook dat geen probleem. Ik kon met al mijn vragen bij haar terecht waardoor ik veel nieuwe dingen heb bijgeleerd. Dat gaf mij een extra boost om me elke dag maximaal in te zetten.


Als stagiair kan je hier als een volwaardige medewerker meedraaien

Een ervaring rijker


Hoewel ik maar voor een korte periode van 80 werkuren deel mocht uitmaken van Ter Heide, ben ik verbaasd over hoeveel ik heb bijgeleerd! Soms kreeg ik een opdracht waarvan ik dacht: wauw, mag ik dit echt doen? Het stelde mij gerust dat Nada mij hier volledig in vertrouwde. Ook mocht ik enkele grote opdrachten zelfstandig uitvoeren. Op wat kleine foutjes hier en daar na was Nada telkens tevreden over het resultaat. Als stagiair kan je hier als een volwaardige medewerker meedraaien en word je niet aan je lot overgelaten. Het vertrouwen dat ze in mij als stagiair stelden, vind ik super.


In hart en nieren


Ik mag dan wel mijn stage in een zorginstelling gedaan hebben, maar een carrièreswitch zal er toch niet van komen. Je zou wel kunnen zeggen dat ik een boekhoudkundig bediende in hart en nieren ben. En doordat ik niet in contact kwam met de leefgroepen en geen zorggerelateerde functie heb, kon ik mij ook volledig op boekhouden focussen. Dat is altijd mijn prioriteit geweest.


Stage lopen in een zorginstelling? Daar heb ik zeker geen spijt van. Ik moet eerlijk toegeven dat het mij niet zoveel uitmaakte in welk bedrijf ik stage ging doen. En doordat Ter Heide op de derde plaats in mijn lijstje stond, dacht ik: waarom niet? Ondanks mijn snelle keuze, ben ik wel op een toffe stageplek terechtgekomen. Zo zie je maar. Naar mijn mening is boekhouden ook gewoon boekhouden, enkel en alleen de inkomsten en uitgaven verschillen van bedrijf tot bedrijf. Wanneer ik op een factuur bijvoorbeeld ‘pampers’ zag staan, werd ik er natuurlijk altijd aan herinnerd dat ik mijn stage in een zorginstelling deed en niet in één of ander commercieel bedrijf.


Naast werkgerelateerde gesprekken, was er ook ruimte om te praten over het leven of over onze culturen

Afscheid

En hoewel ik het misschien niet kon toegeven aan mezelf, kwam ook aan dit hoofdstuk een einde. Het klinkt misschien cliché, maar ik ga mijn stagebegeleider Nada het meest missen! Naast de werkgerelateerde gesprekken was er ook ruimte om te praten over het leven of over onze culturen. Dat maakte dat we veel warme gesprekken met elkaar voerden. In Ter Heide kan je alles zeggen en delen met elkaar. Dat maakt Ter Heide een bijzonder mooie stageplek.


Bij een goed gesprek hoort natuurlijk ook lekkere koffie! Ook dat lieten Nada en ik zeker niet aan ons voorbijgaan. Daarom hielden we op 24 mei een koffieklets voor mijn werkuren. Gewoon, zomaar. Niet alleen tijdens mijn werkuren, maar ook in mijn vrije tijd vind ik het gezellig om met Nada iets te eten en te drinken. Soms heb ik zelfs geen zin om na mijn werkuren naar huis te gaan. Het gebeurt dan ook wel vaker dat Nada en ik na onze werkdag nog even met elkaar babbelen. Ook na mijn stageperiode kom ik zeker nog eens langs voor een koffieklets. Hou die lekkere koffiekoekjes maar klaar!


Ik kijk positief terug op mijn stage in Ter Heide

Het leven na Ter Heide


Ik kijk alvast positief terug op mijn stage in Ter Heide. Ik heb er veel mogen bijleren en nieuwe mensen leren kennen. De ervaring die ik in Ter Heide heb opgedaan, zou ik nu graag willen benutten in een job als boekhoudkundig bediende. Nada heeft mij ook geïnformeerd over een mogelijke graduaatsopleiding waardoor ik aan de slag zou kunnen gaan als boekhouder. Die piste ligt dus ook nog wel open. Welke van de twee het ook mag worden, ik hoop alvast op een mooie en rooskleurige toekomst.


Ter Heide heeft mij daar zeker wel een duwtje in de juiste richting voor gegeven. Nu is het nog aan mij om dat waar te maken! Met een opgeheven hoofd en met een ervaring rijker, ben ik klaar om de volgende stap in mijn leven te nemen. En nu Nada mij een vakantiejob heeft aangeboden in de financiële dienst, mag ik nog van augustus tot september deel uitmaken van Ter Heide. Wat een verrassing! Bedankt, Ter Heide! Ik zeg liever geen vaarwel, maar eerder een tot weerziens bij de volgende koffieklets.


 

Nur, stagiair boekhoudkundig bediende

 

Wil je ook graag stage lopen in Ter Heide? Je kan bij ons terecht voor zorggebonden en niet-zorggerelateerde stages. Neem zeker eens een kijkje op deze pagina met stage-informatie.

Comments


bottom of page