top of page

Blog

  • Foto van schrijverTer Heide

“Het geluk van onze bewoners is voor mij het allerbelangrijkste”


Mieke werkt al 40 jaar in Ter Heide als kinesiste. Een job die ze met hart en ziel uitoefent. Momenteel staat ze in de dagopvang in campus Zonhoven. Maar wat houdt dat nu precies in om te werken als kinesiste in Ter Heide? Mieke vertelt je graag alles over haar job en loopbaan:


Het prille begin


Daar stond ik dan met mijn bachelordiploma in mijn handen, klaar en vastberaden om mijn eerste stappen op de arbeidsmarkt te zetten. Eén ding wist ik alvast zeker: ik wilde graag met mijn handen werken. Ik had tijdens mijn stageperiode al ervaring opgedaan in de gehandicaptenzorg. En dat smaakte naar meer!


Ik ging eerst aan de slag met een interimjob als ondersteunend kinesiste in een privépraktijk totdat voormalig directeur meneer Vols ineens de praktijk binnenliep. Hij wist mij te vertellen dat Ter Heide nog een kinesist zocht ter vervanging van iemand die op zwangerschapsverlof ging. Die kans nam ik met beide handen aan. Op 14 september 1981 begon ik aan mijn eerste en tegelijkertijd ook mijn laatste job als kinesiste in Ter Heide.


Een job als kinesist in Ter Heide? Een hele boterham. Maar wel de moeite waard!

Een blik achter de schermen


Een goede beslissing, want mijn job als kinesiste is zeer gevarieerd. Dat maakt dat elke dag een uitdaging is. En in Ter Heide gaan we geen enkele uitdaging uit de weg om de beste zorgen aan onze bewoners te bieden. Als kinesiste sta ik in voor de motoriek van onze bewoners. Ik help ze met andere woorden met de ontwikkeling van hun motorische vaardigheden, waardoor ze beter en meer gecontroleerd kunnen bewegen.


Zo geef ik bijvoorbeeld individuele therapie aan kinderen om hun motorische ontwikkeling naar een hoger niveau te tillen. Natuurlijk is iedere bewoner anders en uniek op zijn eigen manier. Bij sommige bewoners verwachten we soms geen ontwikkeling meer op motorisch vlak. In dat geval is het onze taak om maximaal in te zetten op de kwaliteit van leven en de functionele vaardigheden die ze ontwikkeld hebben in de dagbesteding. Dit doe ik samen met een heel team en in samenspraak met de leefgroepen.


Daarnaast heb ik als kinesiste een grote verantwoordelijkheid wat betreft het orthopedisch materiaal dat we aanbieden aan onze bewoners. Denk maar aan rolstoelen, rijglaarzen of maathelmen bijvoorbeeld. Doordat dit materiaal op maat gemaakt wordt voor onze bewoners, biedt het hen veel comfort en ondersteuning in de ontwikkeling. Een job als kinesist in Ter Heide? Een hele boterham. Maar wel eentje die zeker de moeite waard is!


Verandering doorheen de jaren


Hoewel het orthopedisch materiaal veel comfort biedt aan onze bewoners, is het voor mij tegelijkertijd de grootste ontwikkeling in mijn loopbaan. Ik ben dan ook telkens verbaasd over het grote en steeds groeiende aanbod van deze materialen. Dat vind ik echt een positieve evolutie ten opzichte van vroeger. Toen moesten we het nog stellen met materialen die niet altijd even goed aansloten bij de functionele noden van onze bewoners. Denk maar aan een rolstoel die niet op maat gemaakt is.


Deze evolutie geeft meer mogelijkheden om deel uit te maken van de maatschappij. Zo kunnen onze bewoners steeds meer deelnemen aan dagelijkse activiteiten en zonder al te veel problemen naar buiten gaan. Dat vind ik altijd fantastisch om te zien!


Door samen te werken, zoeken we de juiste aanpak voor elke bewoner

Wat mijn job zo leuk maakt


Natuurlijk sta ik er in mijn job niet alleen voor. Om de beste zorgen aan onze bewoners te kunnen bieden, moeten we allemaal samenwerken. En laat dat net iets zijn wat ik zo leuk vind aan mijn job! Want door samen te werken kunnen we de juiste aanpak en oplossing zoeken voor elke bewoner.


Om deze reden heb ik er ook voor gekozen om in de dagopvang te werken. Daar kom ik vaak in contact met ouders, waardoor ik korter op de bal kan spelen. Ik vind het ook positief dat ik met veel mensen rondom de bewoners in aanraking kom. Dat geeft mij de mogelijkheid om buiten de therapiesessies de bewoners nog beter te leren kennen dan dat ik ze nu al ken.


In tegenstelling tot vroeger neem ik nu veel meer administratieve taken op mij. Doordat het aanbod van orthopedisch materiaal zo uitgebreid is én op maat kan worden gemaakt, komt er veel meer papierwerk bij kijken. Dat vind ik een minder leuk aspect van de job, omdat het veel tijd in beslag neemt. Maar gelukkig maakt de liefde die ik terugkrijg van de bewoners alles goed. Het geluk van onze bewoners is voor mij het allerbelangrijkste.


Bewoners in het hart


Ik zou liegen als ik zou zeggen dat de bewoners geen speciaal plekje in mijn hart hebben gekregen. Doordat ik als kinesist vaak in contact kom met de bewoners, heb ik een speciale band met hen opgebouwd. Dat kan ook niet anders, want stuk voor stuk zijn het allemaal echte kanjers!


Zonder een band met onze bewoners is het ook moeilijk om hier te werken, vind ik. Om echt een meerwaarde te zijn voor onze bewoners moet je ze leren kennen in hun leefwereld en in hun doen en laten. Dan zie je pas hoe bijzonder ze zijn. Ik word er altijd emotioneel van als ik zie dat de bewoners mij ook na een lange afwezigheid nog herkennen. Dat geeft me een gevoel van voldoening. Ik hoop dat ik door mijn job kan bijdragen aan hun geluk. Hun lachende oogjes bevestigen mij dit soms wel.


Het zijn de kleine dingen die mijn job als kinesiste in Ter Heide bijzonder mooi maken

Bijzondere momenten


Tijdens mijn tewerkstelling in Ter Heide heb ik al veel mooie en bijzondere momenten mogen meemaken. Tot op de dag van vandaag word ik nog steeds ontroerd als ik denk aan een zeer zwakke bewoner die, nadat ik van mijn zwangerschapsverlof terugkwam, mijn stem herkende en dat op zijn manier uitbundig liet merken in de leefgroep. Mijn job als kinesiste bood mij ook de mogelijkheid om een bewoner op latere leeftijd te leren lopen. Bij de verhuis van die bewoner van campus Genk naar campus Zonhoven mocht ik een attentie van de ouders in ontvangst nemen. Deze attentie werd vergezeld van briefje waarin ze mij bedankten voor alles dat ik voor hun kind gedaan had. Dat gebaar betekende veel voor mij en raakte me enorm.


Ik kan zo nog wel even blijven doorgaan, want er zijn veel te veel mooie momenten om op te noemen! Voor mij hoeft het allemaal niet zo groot te zijn. Het zijn de kleine dingen die mijn job als kinesiste in Ter Heide bijzonder mooi maken.


Levenslang leren


Over twee jaar zit mijn carrière in Ter Heide er jammer genoeg op. Maar dat betekent niet dat ik niet meer bijleer. Onder het motto ‘levenslang leren’ krijg ik van Ter Heide de mogelijkheid om samen met een collega aan te sluiten op de overleggen van Multiplus. Dat is een expertisecentrum rond personen met ernstige meervoudige beperkingen. Hier kunnen onder andere kinesisten die met dezelfde doelgroep werken, samenkomen om zich bij te scholen en knelpunten te bespreken. Doordat Ter Heide met een zeer specifieke doelgroep werkt, is het vaak moeilijk om de juiste bijscholing te vinden die toegepast kan worden op onze bewoners. Ik vind het leuk dat ik op deze manier toch kan blijven bijleren. Een tof initiatief!


Hoewel ik de bewoners veel aanleerde, hebben zij mij het allerbelangrijkste geleerd: geniet van de kleine dingen

Een terugblik


Na maar liefst 40 jaar blik ik positief terug op mijn loopbaan in Ter Heide. Ik kan dan ook met trots zeggen dat ik in heel Ter Heide gewerkt heb. Zo kwam ik de eerste 10 jaar in alle huisjes van campus Genk, intussen is dat al even campus Zonhoven. Wanneer ik weekenddienst heb, kom ik af en toe ook in campus Borgloon en Tongeren. Elke campus heeft zijn charmes. Campus Genk en Zonhoven zijn dicht bij mijn huis, terwijl Borgloon mij met zijn mooie bloesembomen een echt vakantiegevoel geeft!


Ik ben alvast blij dat ik dit parcours heb mogen meemaken met zo’n toffe collega’s en lieve bewoners. En hoewel ik veel aan onze bewoners geleerd heb, ben ik ervan overtuigd dat zij mij het allerbelangrijkste geleerd hebben: het zijn de kleine dingen die tellen in het leven.


 

Mieke, kinesitherapeut dagopvang 't Ven


 

Wil je weten hoe Ter Heide jou kan helpen in de zorg en ondersteuning van jouw kind/familielid? Contacteer ons vrijblijvend en wij maken graag tijd om jouw vragen te beantwoorden.

Comments


bottom of page