top of page

Blog

  • Foto van schrijverTer Heide

Jonge spruit in de kijker: “Xenne is echt een slim kereltje”


Foto van jonge bewoner Xenne in vooraanzicht

In Ter Heide verwelkomen we bewoners van alle leeftijden. In één van onze vorige blogs kon je al meer lezen over wie onze bewoners precies zijn, wat belangrijk is voor hen en hoe jong of oud ze zijn. In dit artikel stellen we je graag voor aan één van onze jongste kapoenen. Xenne (6) komt intussen al een jaar naar onze dagopvang in Zonhoven. In Ven 3 zien ze hem graag komen. Hij zorgt dan wel voor veel actie, maar is vooral “echt een hele lieve jongen”. De leefgroepmedewerkers van Ven 3 kunnen uren over hem vertellen:


Een vrolijke jongen


Xenne is één van onze jongste deugnieten in het Ven. We kennen hem als een zeer actieve jongen die de hele dag door vrolijke geluidjes maakt en graag overal bovenop klimt. Als we hem even niet meer horen, is hij ofwel iets aan het uitsteken of in slaap gevallen. Als we hem even niet meer zien, is de kans groot dat hij ergens bovenop een leuk plekje heeft gevonden om te ontdekken. Door zijn autisme is structuur zeer belangrijk voor Xenne. We werken dan ook met een duidelijk dagschema en zorgen ervoor dat we hem stap voor stap begeleiden bij veranderingen.


We noemen Xenne ook wel onze wereldreiziger; hij moet alles kunnen ontdekken

Een echte avonturier


In augustus 2020 maakten we voor het eerst kennis met Xenne. Hij maakte toen de overstap naar Ter Heide omdat het buitengewoon onderwijs niet de ideale omgeving was voor hem. In zijn school in Maaseik deden ze veel moeite om zich aan te passen en hem goed in de gaten te houden, maar in een klas vol kinderen met extra noden was dat niet evident.


Onze Xenne is dan ook een echte avonturier. Hij is ongelooflijk nieuwsgierig naar de wereld rondom zich en wil het liefst van al alles ontdekken. Daarbij houdt hij maar weinig rekening met zijn omgeving. Gevaar en grenzen zijn woorden die niet in Xennes woordenboek staan. Hij wil gewoon alles gezien hebben. Daarbovenop is hij ook bijzonder snel. Voor je het weet is hij ergens bovenop geklommen of langs je heen geglipt om te ontdekken wat er áchter de deur zit óp de kast. We noemen hem wel eens onze wereldreiziger. Veiligheid is daarom zeer belangrijk voor hem.


Zijn zin voor avontuur was niet bij te houden op school. In Ven 3 zorgen we ervoor dat alle ramen en deuren steeds gesloten zijn zodat hij in een veilige omgeving kan ontdekken. Aan de ene kant vraagt dat veel alertheid van ons, maar we vinden het ook wel mooi en grappig om te zien hoe nieuwsgierig hij is.


Oog voor detail


Xenne is bovendien een echte slimmerik. Het zal je dus niet verbazen dat onderwijs ook voor Xennes ouders zeer belangrijk is. Dat hij niet meer in het buitengewoon onderwijs zit, betekent dan ook niet dat hij niet meer naar school moet. Hij krijgt momenteel vier uur onderwijs aan huis. Daarvoor komt een leerkracht van De Berk hem ophalen in de leefgroep.


Daarnaast zorgen we ook voor leermomenten die we zelf aanbieden. Hij krijgt dan verschillende taken die hij moet uitvoeren. Dat doet hij heel graag en supergoed. Soms is Xenne zo snel klaar met een moeilijke oefening dat we zelf nog een hele tijd staan te kijken of de oplossing klopt. Dan verbazen we ons altijd dat hij de oplossing zó snel gezien heeft! Hij heeft echt oog voor detail.

Dagschema met bovenaan de foto van de bewoner en eronder foto's van activiteiten doorheen de dag

Ook met zijn dagschema is hij intussen helemaal weg. In het begin moest hij daar even aan wennen, maar nu werkt hij ermee als één van de besten! Op een dagschema hangen verschillende kaartjes die aantonen wat Xenne op een dag zal doen. Hij krijgt van ons een kaartje en weet dat hij daarmee naar het dagschema moet. Op het dagschema pakt hij dan zelf het kaartje met de activiteit die ophangt en loopt daarmee naar de juiste plek in de leefgroep om aan zijn activiteit te beginnen. Hij denkt zelfs al zo ver mee dat als ‘schommelen’ op zijn dagschema hangt, hij eerst naar de deur loopt om aan de kapstok zijn jas te pakken voor hij naar buiten gaat. Daar is hij heel zelfstandig in.


Wanneer wij hem niet goed begrijpen, heeft Xenne altijd een oplossing

Mensenkennis


Ook naast zijn schoolse taken toont Xenne ons regelmatig dat hij veel slimmer is dan we soms denken. Hij is bijvoorbeeld zeer goed in mensen inschatten. Praten kan Xenne niet, maar hij kan wel zeer goed aangeven wat hij wel of niet wil en wat hij precies bedoelt. Vaak komt hij ons halen als hij iets nodig heeft of gebruikt hij onze handen om te wijzen naar hetgeen hij wil. En als wij hem niet begrijpen, heeft hij altijd een plan B klaarstaan!


Een week geleden probeerde Xenne ons te vertellen waarom hij wat nerveus in de leefgroep rondliep. Bij zijn eerste poging begrepen we hem verkeerd, waarop hij een beetje boos werd. Hij stapte meteen naar Maxime, één van de andere kinderen. Met hem bij de hand liep Xenne terug naar mij en wees met Maximes hand naar boven. Wat bleek? Bovenaan de deurpost was een touwtje blijven hangen waarmee hij gespeeld had en hij kon er niet meer aan. Toen we dat eenmaal door hadden, kon hij gelukkig snel weer verder spelen.


Je zou denken: slim dat hij een andere bewoner inschakelt om te vertellen wat hij precies bedoelt, maar er zit meer achter dan dat. Xenne zal niet zomaar elke bewoner om hulp vragen, maar kiest de meest geschikte persoon uit om zijn boodschap over te brengen. In zijn ogen was Maxime op dat moment de meest capabele persoon om hem te helpen: Maxime begrijpt wat Xenne bedoelt en kan dit ook aan ons duidelijk maken. Iemand anders zal misschien niet altijd weten wat Xenne van hem vraagt. Dat bewijst toch wel dat hij goede mensenkennis heeft.


Eettraining


Net zoals hij goed weet wat hij wel wil, is Xenne ook zeer duidelijk over dingen die hij niét wil. Dat uit zich heel duidelijk tijdens de eetmomenten. Personen met autisme zijn vaak gevoelig voor texturen en smaken. Xenne heeft dan ook een heel beperkt eetpatroon. Sandwiches lust hij graag, maar enkel als ze van een specifieke bakker komen. Verder kan je hem een plezier doen met fishsticks, maar dan wel die van McCain en enkel de extrakrokante. Frikandellen eet hij het liefst. Daarvoor zal hij zelfs de Airfryer klaarzetten. Chips en vingerkoekjes worden ook door hem goedgekeurd en thuis kan er zelfs een bouletje in. Maar daar stopt het dan ook.


Toen Xenne in onze dagopvang begon, zijn we gestart met eettraining. We voorzagen verschillende proevertjes voor hem waarvan hij telkens een klein stukje moest proeven. Helaas was dat geen succes. Na elk proevertje werd hij beloond met een leuk filmpje, maar beloningen spreken Xenne niet aan. Na de proevertjes was Xenne vaak zo overstuur dat hij ook zijn sandwiches niet meer wou opeten. Hem elke keer dwingen om een klein hapje te eten zonder resultaat woog voor zijn mama en voor ons niet op tegen zijn welbevinden. Na enkele weken proberen, zijn we hiermee gestopt. Eten blijft een belangrijk onderwerp waarover we verder nadenken, maar voorlopig willen we dat hij met plezier kan eten wat hij wel lust.


Op twee dagen tijd was Xenne verlost van zijn pamper

Dag pamper!


Waar we wel zeer snel vooruitgang hebben geboekt, is Xennes zindelijkheidstraining. De eerste maanden droeg Xenne nog een pamper als hij naar de leefgroep kwam. Deze zomer heeft onze zorgcoördinator Sarah veel onderzoek gedaan naar zindelijkheidstraining die hem op korte tijd zou helpen. Samen met zijn mama sprak Sarah af om voor een zeer andere (radicale) aanpak te kiezen. Het idee was heel anders dan de gemiddelde de ‘potjestraining’ van een kind, maar op twee dagen tijd was Xenne van zijn pampers verlost.


Wat moet je je daarbij voorstellen? Sarah bracht een volledige dag met Xenne in de badkamer door op het toilet. Net zolang tot hij zelf in het toilet plaste. Na dag twee ging hij perfect op het toilet wanneer dat op zijn dagschema stond. Thuis geeft hij zelfs uit zichzelf aan wanneer hij naar het toilet moet. Daar is mama natuurlijk zeer trots op. En wij ook! Het enige werkpunt is nog stoelgang doen op het toilet. Plassen lukt prima, maar de rest houdt hij vaak op of belandt al eens in zijn broek. Dat is dan ook ons volgende werkpunt.


Wereld verruimen

Bewoner Xenne voelt met zijn handen in een bak met wit schuim

Omdat Xenne bij ons naar de dagopvang komt, hebben we veel contact met zijn ouders. Xennes mama zet hem elke dag af en komt hem in de namiddag terug ophalen. Voor ons is het heel fijn om snel met haar te kunnen afstemmen en bespreken hoe de dag in Ven 3 is geweest of hoe het ’s avonds of ’s morgens thuis verlopen is.


Voor Xennes ouders is het belangrijk dat zijn wereld verruimt. We zetten daarom in op verschillende activiteiten die hij kan ontdekken. Een tijdje geleden gingen we paardrijden en dat vond hij geweldig! Maar evengoed gaan we eens wandelen, rolstoelfietsen of op tocht met de huifkar. We zetten bovendien veel in op grofmotorische activiteiten.


Wat Xenne ook enorm leuk vindt, is met water spelen. Zwembadjes, watertafels, voetenbadjes, plassen regenwater op de grond … zolang er maar water is! Natte kleren zijn dan weer niet aan hem besteed. Zodra er een druppeltje water op een kledingstuk zit, moet het uit. We zorgen er daarom altijd voor dat alles goed afgedroogd is, want anders kunnen we binnen de kortste keren op zoek gaan naar een nieuwe outfit. Gelukkig hebben we genoeg reservekleren. In de zomer kan hij een zwembroek aan doen bij warm weer. Dat is het enige kledingstuk dat wel nat mag worden.


Een andere favoriete activiteit van Xenne is dingen in de lucht gooien zodat hij kan zien hoe ze teug naar beneden vallen. Vroeger had hij een voorkeur voor dwarrelende voorwerpen zoals papiertjes of lintjes, maar intussen wil hij dit met elk soort speelgoed uitproberen. Niet elk materiaal is daarvoor gemaakt; denk maar aan een speelgoedautootje dat met veel kabaal naar beneden valt tegen een deur of raam. Daarom hebben we verschillende boxen met speelgoed klaargemaakt met materialen waarbij het geen kwaad kan om ze in de lucht te gooien. We proberen er zo voor te zorgen dat ook de andere bewoners geen last hebben van lawaai of speelgoed dat uit de lucht komt vallen.


Om een dutje te doen in een kast, moet de inhoud soms wijken

Klimmen en klauteren


Klimmen kan Xenne ook als de besten. We hebben bepaalde compartimenten hoger laten maken, maar daar laat hij zich niet door tegenhouden. Als hij eruit kan door te klimmen, zal hij dat zeker proberen. We zorgen er daarom voor dat hij ook mogelijkheden heeft om op een veilige manier te klimmen. Zo hebben we een compartiment met een klimtoren en eentje met een huisje waarbij hij graag op het dak klimt om een dutje te doen. Gelukkig is Xenne zeer voorzichtig. Hij zal niet snel ergens van afspringen of over de rand bengelen. Hij komt steeds voorzichtig terug naar beneden.


Klimmen en klauteren doet hij niet enkel in de leefgroep, maar ook thuis. Daar is het nadeel natuurlijk dat niet alle kastdeurtjes gesloten kunnen worden. Als Xenne dan het idee krijgt om in een kast te gaan dutten, durft hij al eens de materialen die in de kast liggen eruit te halen zodat hij voldoende plaats heeft. Soms is dat niet nodig en wurmt hij zich gewoon tussen de items in de kast om zich goed te leggen.


Het is niet altijd gemakkelijk om zo’n nieuwsgierige avonturier thuis te hebben, zeker niet als hij op sommige dagen denkt geen slaap nodig te hebben. Want als Xenne wakker is, dan zal de rest van het gezin dat geweten hebben. Daarom probeert zijn mama om ook thuis de nodige structuur te voorzien. We maken er werk van om Xennes ouders hier de komende tijd meer bij te ondersteunen waar nodig.


Dankbaar werk


Xenne houdt ons zeker fit in de leefgroep. Over de jaren heen is Ven 3 een actieve groep geworden met bewoners die ook met elkaar in interactie gaan. Het is mooi om te zien hoe ze ook op elkaar reageren. Xenne vindt het bijvoorbeeld echt niet erg als Ilano met zijn speelgoed wil spelen. Hij is dan ook een echte lieve jongen. Ook zijn binnenpretjes en lachbuien doen ons spontaan glimlachen. Xenne kan op een willekeurig moment aan tafel zitten eten en plots in de lach schieten. Dan is hij vertrokken voor 10 tot 20 minuten alhoewel er niet meteen iets grappigs is gebeurd in zijn omgeving. Of hij komt ons vragen om op zijn buik te kriebelen zodat hij eens goed kan lachen.


Er valt altijd wel wat te beleven met Xenne in huis, maar we zouden hem niet kunnen missen. Het is heel dankbaar werk om te zien hoe hij kan genieten van basale activiteiten als knuffelen of kriebelen. Of om hem na een dutje wakker te maken en te merken dat hij toch nog even dicht tegen je aan wakker wil worden. Zalig, toch?


 

Christel, Christel, Anne, Carina (leefgroepmedewerkers Ven 3)

 

Benieuwd naar meer verhalen over de bewoners van Ter Heide? Lees hier onze andere blogverhalen.


Wil je weten hoe Ter Heide jou kan helpen in de zorg en ondersteuning van jouw kind/familielid? Contacteer ons vrijblijvend en wij maken graag tijd om jouw vragen te beantwoorden.

bottom of page