top of page

Blog

  • Foto van schrijverTer Heide

Een bijzonder lichtpuntje voor de bewoners van Ter Heide campus Tongeren

Bijgewerkt op: 4 jan.

Guy en Diane poseren samen
Guy en Diane

Als vaste vrijdagvrijwilligers zijn Guy en Diane al jaren een lichtpuntje voor de bewoners van Ter Heide campus Tongeren. Hun enthousiasme spat ervan af en is één van de redenen waarom ze zo geliefd zijn. Ze helpen elk in een andere leefgroep, Guy in Henis 5 en Diane in Berg 6. Daarnaast zetten ze zich op 101 manieren in om Ter Heide bij te staan.


Hoe Guy en Diane hun weg naar Ter Heide vonden


“Dat we bij Ter Heide strandden, dat heb je aan directeur Frank te danken”, lacht Guy.

Guy en Diane werkten ongeveer 2 jaar als vrijwilliger bij jong dementerenden in het OPZ.

Dat ging hen goed af. “We deden dat graag”, zeggen ze volmondig.


Ze waren toentertijd goede kameraden met wijlen René Meers. Hij was jarenlang voorzitter van de Gebruikersraad van Ter Heide en was de vader van een bewoner in campus Tongeren. Regelmatig organiseerde hij musicals. Guy verzorgde het geluid voor zijn voorstellingen en speelde ook toneel. Zo waren Guy en Diane paraat bij een voorstelling in de Velinx (cultureel centrum van Tongeren) waarbij de bewoners van Ter Heide betrokken werden.


Frank zaait een nieuwe vrijwilligersdroom


Toen directeur Frank opperde dat ze echt niet ver moesten gaan om vrijwilligerswerk te doen en dat Guy en Diane méér dan welkom waren bij Ter Heide, plantte hij het zaadje voor de jarenlange samenwerking. Het vrijwilligerswerk mochten ze zelf vormgeven. Het sanitaire gebeuren en de effectieve zorg, dat lieten ze liever over aan de specialisten. Wij zien vrijwilligerswerk echt in functie van ontspannen”, benadrukt Diane.


Wanneer Guy en Diane komen, ligt de focus op genieten. De bewoners weten dat heel goed. Ze worden al blij als de begeleiders donderdagavond een foto van Guy en Diane op het dagschema voor vrijdag hangen.


Geen ervaring, maar heel veel goesting


In het begin leek het wat vreemd dat ze geen van beiden een zorgopleiding genoten. “We hebben twee handen en twee voeten en daarmee kun je een rolstoel duwen en een handje toesteken”, bekrachtigt Diane. Voor haar is het vrijwilligerswerk een wisselwerking tussen geven en er veel voor terugkrijgen. Van wandelen met bewoner Mariette en haar gelukkig zien schommelen, wordt ze helemaal zen. Mariette uit de schommel krijgen, dat is een ander paar mouwen.


Buitenkomen


Zowel Guy als Diane helpen in een vaste leefgroep. Zo smeden ze een duurzame en waardevolle band met de bewoners. Voor allebei is bezig zijn en buiten komen met de bewoners een belangrijke meerwaarde. De bewoners doen dan andere indrukken op en komen even los van alle kleine en grote zorgen.


Ondersteuning


De positieve steun die Guy en Diane van de vaste medewerkers krijgen, helpt hen een heel eind op weg. Als er iets belangrijks verandert in de omgang met een bewoner communiceert men dat in alle openheid. Die positieve wisselwerking maakt snelle aanpassing aan nieuwe omstandigheden mogelijk. “Als je goed oplet op kleine veranderingen merk je snel wanneer een bewoner niet goed in zijn vel zit”, weet Guy.


Op kamp met Henis 5


Dat Guy en Diane jaren geleden mee op kamp gingen met de leefgroep naar Vakantiehuis Fabiola staat onuitwisbaar in hun geheugen. Ze genieten zichtbaar als ze deze herinneringen ophalen. Ze vonden het geweldig om een weekje van huis te zijn en namen met plezier de keukentaken op zich: tafel dekken, fruitsap maken, opruimwerk, niets was hen teveel.


Hun alertheid ging verder dan het keukengebeuren. Toen bewoner Heidi ’s nachts uit bed viel, stond iedereen, inclusief Diane en Guy, aan haar bed. Het leek bijna op een onverwacht pyjamafeestje. Wat waren ze opgelucht dat de klap groter was dan de impact. Heidi hield er gelukkig niks aan over en het verhaal leeft verder. Tijdens zo’n intense week leerden ze zowel de bewoners als de begeleiders op een andere manier kennen.


Diane en bewoner aaien een konijntje

Iets terugdoen voor anderen kleurt het leven van Guy en Diane


“Toen ik met pensioen ging, vond ik het tijd om iets terug te doen voor de maatschappij”, wilde Guy nog kwijt. “Het geeft structuur aan ons leven.” Als ze konden, zouden ze heel Limburg motiveren tot vrijwilligerswerk.


Op vrijdag zijn ze niet bereikbaar; familie en vrienden weten dat hun focus dan op Ter Heide ligt, maar daarnaast zetten ze zich op allerlei andere manieren in. Zo hebben ze heel wat sponsorwandelingen op hun palmares.



Organisatie sponsortochten


Naast het vrijwilligerswerk verzorgden Guy en Diane heel wat sponsorwandelingen. Ze zijn er als het ware spontaan ingerold. Ze deden dit graag, maar niet omdat er een specifieke nood was, meer voor het extra comfort voor de bewoners die bijdragen aan extra geluksmomentjes, zoals de schommels. Wat Guy en Diane belangrijk vonden, was dat het sponsorgeld waarvoor zij zelf stapten naar campus Tongeren ging. Daarmee hadden ze uiteraard de meeste voeling.


Ooit wandelden ze te voet van Lissabon naar Santiago de Compostella. Toen ze een heel eind verkeerd liepen, bood men aan om hen een stukje op weg te helpen met de wagen. Dat voorstel wimpelden ze vriendelijk af omdat ze de afstand te voet wilden afleggen. Beloofd is beloofd, was hun moto en dat betekent tot het einde toe.


“Dat we iets verwezenlijkt hebben, voelt goed”, straalt Diane terwijl ze vertelt. Het prieeltje met tuin van geuren en smaken (snoezeltuin) werd een feit, mede dankzij de sponsorwandelingen.


Mooiste herinneringen

  • Dat ze hun vroegere werkgever Paul Kumpen konden motiveren om peter te worden van de sponsorwandeling. Zijn ontroering na een bezoek aan Henis 3 en 4 zullen ze nooit vergeten.

  • Dat ze apetrots waren toen ze hun eerste Gezel ontvingen (kunstwerk voor mensen die zich verdienstelijk hebben opgesteld voor Ter Heide). Er daarna nog een tweede bovenop krijgen was helemaal een verrassing.

  • De gipsen afdrukken die ze kregen van de voeten van de bewoners waarvoor ze zich inzetten. Diane van Mariëtte en Guy van Errit.

Anderen motiveren


Als ze konden, zouden Guy en Diane heel Limburg motiveren tot vrijwilligerswerk. In de buurt van campus Tongeren deden ze alvast zelf heel wat inspanningen om nieuwe vrijwilligers te bereiken. Ze maakten een flyer die ze met plezier verdeelden van bus tot bus. Ze gaven een voorstelling in de seniorenvereniging van hun woonplaats om hun ervaring te delen. Heel wat senioren zijn gezond en zitten vaak alleen; vrijwilligerswerk kan de eenzaamheid doorbreken.


Guy en bewoner genieten buiten op een bankje

Guy en Diane ondervinden vrijwilligerswerk als een meerwaarde in hun leven

  • Het dwingt je om buiten te komen en te interageren met anderen.

  • Het geeft extra zin aan je leven.

  • Het geeft je de kans om iets terug te doen voor de maatschappij.

  • Het helpt bij de ontdekking van nieuwe talenten en vaardigheden.

  • Vrijwilligerswerk brengt mensen samen.

  • Het leidt tot een groter begrip van diversiteit en andere perspectieven.

  • Het bevordert je welzijn en ontdoet je van de dagelijkse zorgen.

  • Het draagt bij aan positieve verandering.




 

Wil jij graag vrijwilliger worden? Heb je na het lezen van dit interview zin gekregen om vrijwilligerswerk een kans te geven? Neem dan zeker een kijkje op de vrijwilligerspagina.



bottom of page